top of page
  • Yazarın fotoğrafıInteriumdesign Murat Sivaci

TASARIMDA KOMBİN ÇÖZÜMLERİ

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2020

Tasarımda kombin her tasarımcının kendini geliştirmesi gereken bir yorum kabiliyetidir.

Doğada kombin konusunda bir çok ilham edici ipuçları bulunmaktadır.

Yaşama alanlarında insan doğası gereği doğru boşluk büyüklüklerde yaşamak ister. Örneğin daha geniş bir salon,daha geniş bir oda ,daha geniş bir banyo,daha geniş bir ofis ya da daha geniş bir çalışma masası isteriz. Bu durumda şehirlerde ve evlerimizde kendi oluşturduğumuz yapay yaşam alanlarında işlenmiş doğal ya da inorganik düzlemlere ihtiyaç duyarız.. Odamızda yürürken ayağımızın bir şeye takılmasına müsaade etmeyiz. Başımız tavana çarpmamalıdır. Tavan alçak olursa baskı hisseder,çok fazla tavan yüksekliğinde ise kendimizi yüzüyor gibi hissedebiliriz. Doğada ev ve iş yerlerimizde ya da kent sokaklarındaki gibi düzlem alanlar nadiren bulunur. Çöller,göl ve deniz yüzeyleri,kırlar,ovalar bu şekildedir. Bu şekilde bile bir doğal doku ya da örtü söz konusudur.



KOMBINLERDE RENK KONUSU



Mavi,Sarı,Kırmızı ana renklerdir.

Ana renklerin birbirleriyle karışmasıyla Yeşil,Turuncu,Mor ara renklerdir.

Diğer tüm renkler soğuk ve sıcak etkileriyle 10 milyon matematiksel renk tonu elde etmenin mümkün olduğu söylenmektedir.Zıt renkler mekana dinamizim katmak maksadıyla kullanılabilir.

Örneğin: Sarı ile Mor zıt renktir.

Kırmızı ile Yeşil zıt renktir.

Mavi ile Turuncu zıt renktir.

3 ana rengin birleşmesinden kahverengi oluşur. Maddesel renklerde ,boyada tüm renklerin birleşmesi siyaha doğru gider .Işıkta tüm renklerin hüzmeleri birleşmesi beyaza ışığa doğru gider.

Siyah,Beyaz,Gri ise nötr renkler olarak adlandırılır.

Bir kombin yapılırken dikkat edilecek konular şunlardır.Agresif koyu tonlar seçilirken insan psikolojisinde negatif etkiler uyandırabilecek depresif renklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine soft renkler,bej ve açık kahve tonları kullanılmalıdır. Son yıllarda her rengin beyaza yakın tonları " pudra " etkisi trend olarak kullanılmaktadır.

Kırmızı dikkat çekmek için (tehlike ve dikkat) ,mor az kullanılırsa "kararlılık" ifade eder ,sarı sempatizm etkisi verir (güneş) ,yeşil rahatlama (doğa ve bitkiler) ,mavi tonlar ise dinginlik etkisi (gökyüzü) oluşturmaktadır.


6 görüntüleme0 yorum
bottom of page