Bilindiği üzere nokta tek boyutlu bir cisimdir. Eni ,boyu ve yüksekliği yoktur..Bununla beraber Bir A4 dosya kağıdının veya bir odanın zeminin bir eni ve boyu vardır. Bu iki ölçü bize alanlar hakkında metrekare olarak alan hesabını vermektedir. Yaşadığımız evren ise 3 boyutlu bir evrendir. Bu da örneğin 100 sayfalı bir kitap 100 tane 2 boyutlu sayfadan oluşmaktadır. Kağıtların üst üste gelmesiyle kitabın kalınlığı yani yüksekliği oluşur.Bu da kitabı en,boy ve yüksekliği olan 3 boyutlu bir nesne yapar. Örneğin eni:1 metre,boyu:1 metre ve yüksekliği :1 metre olan bir sandıkta 3 boyutlu bir nesnedir. (1 m3) Bir metreküp bu 3 uzunluğun çarpımıyla hacim olarak adlandırdığımız oluşan alandır.
Bir görecelilik gerçekliğinde yaşadığımızı varsayarsak bilimde 4.ncü,5.nci,6.ncı ve 7 .nci boyutlarında var olduğu söylenmektedir..Ancak Biz tasarımcılar şu anda algılayabildiğimiz 3 boyutlu dünyalardaki tasarımsal sorunlara çözümler getirebiliyoruz.Bunu da tasarı geometri adı altındaki bilim dalı sayesinde oluşturabilmekteyiz.Bu ders tasarımcıların 3 boyutlu düşünme kabiliyetlerini geliştiren bir bilim dalıdır.
Elbette ki bir tasarımdan bahsederken maddi cisimler ve bunların maddesel dolulukları söz konusudur. Ancak dikkat çekilmesi gereken Tüm kainatın yaradılış prensiplerinde olduğu üzere var olan her şey bir boşlukta yaratılmıştır. Bu durumda canlı -cansız her obje kendi boşluğu ile birlikte anlam kazanmaktadır.
BOŞLUĞUN TASARIMA ETKİSİ
İç mimarlıkta temel düşünce yapılarından biri olarak ; yapılan her tasarım hayata geçiirildiğinde kendisine boşlukta bir yer edinir. Her objenin doluluk -boşluk alanlarına göre kullanım özellkleri değişir. Örneğin bir sandalyeyi tasarlarsınız ancak basen mindere ,sırt arkaya ve kollar kolçaklara dayanır. Bir odanın dışına duvar örersiniz ancak odanın boş alanlarında yaşam sürersiniz. Bir ayakkabı tasarlarsınız ancak ayağınız içindeki boşlukta korunur. Ya da bir kafes tasarlarsınız ancak bu kez içindeki boşluk yaşamak için değil sınırlamak içindir. Böylece tasarım ile doluluk boşluk ilişkisi fonksiyona göre anlam kazanmaktadır diyebiliriz.
Opmerkingen